Samfunnsansvarsrapport
Moelven definerer samfunnsansvar som bedriftens integrasjon av sosiale og miljømessige hensyn i sin daglige drift. Moelven-konsernet driver mange ulike typer virksomheter i flere land og i mange lokalsamfunn. Konsernselskapene er ofte hjørnesteinsbedrifter, som i tillegg til å skape verdier for eierne, også skaper betydelige verdier for lokalsamfunnet i egenskap av arbeidsgiver, skattebetaler og kunde for lokalt næringsliv. Konsernet har derfor en ansvarsfull rolle som bidragsyter til livskraftige bedrifter, bygder, byer og regioner.

Verdigrunnlag
Moelvens verdigrunnlag, som er det øverste styringsverktøyet for å samordne og koordinere virksomheten, innebærer også føringer for hvordan konsernet skal bidra til en positiv samfunnsutvikling:
Bærekraft
Moelven har respekt for både mennesker og miljø. Vi baserer vår virksomhet på fornybare ressurser og har gjort bærekraft og langsiktighet til våre konkurransefortrinn. Vi har en sterk vilje til å ta ansvar for miljøet vårt.
Pålitelighet
Moelven er til å stole på. Vi leverer i tide og med rett kvalitet. Det legges sterk vekt på åpenhet og ærlighet. Det å innrømme svakheter og feil er grunnlaget for fremgang og troverdighet.
Bruker mulighetene
Moelven søker løsninger. Konsernet har evne og ressurser til å være ledende når det gjelder produktutvikling og nytenking. Vi ønsker alltid å være et ledende foretak og utnytter mulighetene som gis over tid.
Retningslinjer for ansatte i Moelven-konsernet
Moelven har utarbeidet flere sentrale retningslinjer som gjelder for alle ansatte i konsernet, for innleide og for de som opptrer på vegne av konsernet, eksempelvis styremedlemmer. Alle medarbeidere skal gjøres kjent med Moelvens retningslinjer og utføre sine arbeidsoppgaver i tråd med disse. Leder er ansvarlig for å gjøre retningslinjene kjent og påse at de følges, men den enkelte har også selv et ansvar for å søke informasjon og holde seg orientert om de retningslinjer og lover som gjelder innenfor sitt arbeidsområde. Som et supplement til Moelvens retningslinjer kan det være fastsatt særskilte retningslinjer eller gjelde særskilte lover for spesielle områder av virksomheten. I tillegg kan det finnes yrkesetiske regler for en del profesjoner som de aktuelle medarbeiderne også må forholde seg til.
Konsernets mest sentrale retningslinjer og policydokumenter knyttet til samfunnsansvar er:
- Moelvens etiske retningslinjer
- HMS-håndbok
- Miljøpolicy
- Forsikrings- og risikostrategi – Skadeforsikring
- Arbeidsreglement
- Policy for åpen bedriftskultur (Inkludert rutiner for varsling om kritikkverdige forhold)
- Håndtering av misligheter
- Rusmiddelpolicy
- Datadisiplininstruks
- Policy for sosiale medier
- Konkurranselovgivningen i Moelven-sammenheng
- Retningslinjer for internprising mellom selskaper
Dokumentene er tilgjengelige i sin helhet på Moelvens intranett.
Flere av retningslinjene er rettet mot forhold som ikke skal forekomme, for eksempel misligheter eller brudd på konkurranselovgivningen. I disse tilfellene er retningslinjene også en beskrivelse av prosedyrer som skal følges når en slik hendelse likevel måtte ha oppstått. Ledende ansatte har disse retningslinjene som en del av ansettelsesavtalen. Fra 2016 utgjør Moelvens etiske retningslinjer en del av ansettelsesavtalen for alle nyansatte. For nåværende ansatte er de etiske retningslinjene gjort kjent i organisasjonen. Bortsett fra dette er det for slike retningslinjer ikke implementert særskilte kontrollrutiner. For retningslinjer som er knyttet opp mot områder hvor det eksisterer lovkrav og reguleringer fra offentlige myndigheter, skjer kontroll av etterlevelsen hovedsakelig gjennom pliktig rapportering til myndighetene. Et eksempel på slik rapportering er miljørapportering i forbindelse med impregneringsvirksomhet, avfallshåndtering, utslipp, støv og støy. En siste hovedkategori av retningslinjer er der hvor konsernet har egne målsettinger og hvor det er etablert rapporterings- og kontrollrutiner for å følge måloppnåelsen. Et eksempel på dette er HMS-området.
I de følgende kapitlene er hovedområdene innen samfunnsansvar og Moelven-konsernets tilnærming til disse beskrevet. At eksisterende lover og regler etterleves skal være en selvfølge for alle i Moelven, og beskrivelsen av tiltak for implementering av samfunnsansvaret i daglig drift er derfor fokusert på de tiltakene som knytter seg til samfunnsansvar utover det lovpålagte. Der hvor det er relevant, er det inkludert utdrag fra gjeldene konsernpolicy på området.
Menneskelige ressurser, arbeidstakerrettigheter og sosiale forhold
Åpenhet
Åpenhet er et kjennetegn ved Moelvens bedriftskultur og er en del av konsernets identitet. Åpenhet skaper en kultur som sikrer gjennomtenkte valg og gode løsninger for virksomheten, våre ansatte og de samfunnene der vi finnes.
Personalidé
Konsernets personalidé er å gi mennesker som vil, muligheter. Personalidéen legger føringer for konsernets mål når det gjelder hvilke personer som rekrutteres, hvilken kompetanse som etterspørres, hvilke lønns- og arbeidsbetingelser som tilbys, hvordan nyansatte introduseres, hvilke utviklings- og karrieremuligheter som tilbys, samt hvordan eventuelle nedbemanninger håndteres.

Rekruttering og utvikling
Moelven arbeider strategisk med både intern og ekstern rekruttering. Kompetente medarbeidere er avgjørende for konsernets konkurranseevne, og det er viktig at Moelven fremstår som en attraktiv arbeidsgiver.
Moelven satser på langsiktige ansettelsesforhold og etterstreber å gi sine medarbeidere muligheter til å utvikle seg i jobben. Motiverte og kompetente medarbeidere oppmuntres til å gå videre i sin utvikling, blant annet gjennom interne lederutviklingsprogrammer.
Ansatterepresentasjon og -utvalg
Moelven ser på arbeidstakerorganisasjonene som viktige samarbeidspartnere, og det føres en stabil og åpen dialog mellom bedriftene og de tillitsvalgte.
Moelven har ansatterepresentasjon i både konsernstyret, morselskapets bedriftsforsamling og datterselskapstyrer etter nasjonale lovverk og forskrifter knyttet til medbestemmelse og representasjon i styrende organer. I tillegg regulerer hovedavtalen og kollektivavtalen mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene på både norsk og svensk side forholdene omkring informasjon, samarbeid og medbestemmelse. Avtalene bygger opp om partenes ønske og krav til at medbestemmelse gjennom samarbeid skal gi de ansatte mulighet til å bidra med sin erfaring og innsikt for å skape økonomiske forutsetninger for bedriftens fortsatte utvikling, gjennom trygge og gode arbeidsforhold til beste for så vel bedrift som for arbeidstakere. Ut over hovedavtalene reguleres samarbeidet gjennom tariffavtaler for de enkelte faggruppene innen konsernet.
Moelven har i henhold til Hovedavtalen mellom LO og NHO etablert et konsernutvalg for tillitsvalgte fra de ansatte. Sammen med et tilsvarende utvalg for svenske datterselskaper, «Samarbetskommittén» utgjør denne grupperingen en god partner i drøftelse med konsern- og divisjonsledelse.
Etter Hovedavtalen mellom LO – NHO og svensk lov om Europeiska Företagsråd er det etablert et europeisk samarbeidsutvalg (EWC) mellom partene i Moelven, som møtes fast fire ganger per år. Partene har inngått en egen avtale som regulerer rammene for dialog, regelmessig informasjon og konsultasjon på europeisk nivå.
På de enkelte enheter i Moelven er det etablert arbeidsmiljøutvalg (AMU) og bedriftsutvalg/samarbeidsutvalg med forankring i lov- og avtaleverk.
Samarbeidet med de ansatte og ansatteutvalgene fungerer godt, og det har ikke blitt iverksatt særskilte tiltak for å styrke dette i 2016.
Arbeidsmiljøopplæring
Moelven arrangerer årlig egne kurs i «Bedre ArbeidsMiljø» (BAM). Kursene gir grunnleggende opplæring i håndtering av helse-, miljø- og sikkerhetsspørsmål, og dekker kravene til HMS-opplæring for både ledere, verneombud og medlemmer i arbeidsmiljøutvalg. Foruten ansatte med lovpålagt krav om slik opplæring er kurset åpent for alle andre som arbeider med og/eller ønsker nærmere innblikk i HMS-arbeid.
Sykefravær
Konsernets langsiktige målsetting er maksimalt 4 prosent sykefravær for hele konsernet. I 2016 holdt det totale sykefraværet seg stabilt og ble 5,6 prosent for året sett under ett. En reduksjon og stabilisering av fraværet på et lavt nivå er derfor en prioritert målsetting.
Det siste året har korttidsfraværet holdt seg stabilt på nivå med de to foregående årene, men med noe variasjon mellom Norge og Sverige. I Norge har korttidsfraværet gått ned, mens man i Sverige har hatt en liten økning. Langtidsfraværet har vært relativt stabilt i begge land.
Arbeidet for å redusere sykefraværet er hovedsakelig knyttet til tre hovedområder: tett oppfølging av den ansatte, herunder vekt på oppfølging og utnyttelse av restarbeidsevne, trivselsskapende og helsefremmende tiltak, samt vektlegging av HMS ved investeringer i nytt produksjonsutstyr. Oppfølgingen av medarbeiderne skjer i henhold til gjeldende regelverk i de land konsernet opererer i. Det legges stor vekt på å holde en løpende dialog med sykmeldte medarbeidere med tanke på å legge forholdene til rette for at sykeperioden skal bli så kort som mulig. I tillegg fungerer Moelvens helseforsikring også godt som et HMS-tiltak for å få de ansatte som trenger helsetjenester og behandling, raskere tilbake i arbeid. Helseforsikringsordningen har vært et vellykket tiltak helt fra oppstarten i 2007. Spesielt for ansatte med muskel- og skjelettplager har ordningen vist seg å være gunstig.
Sikkerhet for medarbeidere
Konsernets målsetting er at ingen skal skade seg på jobb i Moelven. Et trygt arbeidsmiljø for ansatte, innleid personell, kunder og leverandører er avgjørende for en bærekraftig verdiskapning. Driften skal derfor være organisert slik at den kan foregå uten fare for liv og helse. I målsettingen om null skader ligger det en holdning om at enhver skade kan forebygges. Skadeforebyggende arbeid har derfor høy prioritet i hele organisasjonen. Ledernes engasjement og involvering er helt avgjørende for å lykkes med forbedringer også innen HMS-området. I 2016 ble det derfor gjennomført et kurs i tydelig HMS-ledelse for alle ledere med personal- eller driftsansvar. Også verneombudene har deltatt på disse kursene.
For å redusere antall skader er det viktig å ha kunnskap om både nestenulykker og farlige forhold/risikoer. I 2016 var det 74 skader som medførte sykefravær, en reduksjon fra 88 i 2015. Totalt ble det i 2016 registrert 329 (410) ulykker, 499 (270) nesten ulykker og 920 (360) farlige forhold relatert til mennesker. Det er positivt at antallet rapporterte nestenulykker og farlige forhold har hatt en kraftig økning. Det gir konsernet et mye bedre grunnlag for å kunne sette inn gode forbedringstiltak. For 2016 var det en målsetting at det skulle rapporteres minimum 1700 nestenulykker og farlige forhold samlet for hendelser som involverer mennesker, miljø eller materiell. Rapporteringskulturen ble kraftig forbedret spesielt i andre halvår. Totalt for året ble det rapportert inn 1986 saker, fordelt på 745 nestenulykker og 1241 farlige forhold, og målsettingen ble nådd med god margin.
Skadefrekvensen er fortsatt uakseptabelt høy, og innsatsen for å nå målsettingen om 0 skader ble derfor ytterligere forsterket i 2016, blant annet gjennom tett oppfølging av sikkerhetsspørsmål i konsernets sikkerhetskomite. Komiteen består av konsernledelsen samt HR-ansvarlig og to representanter fra de ansatte. I tillegg har Fagforum HMS, bestående av divisjonenes HMS-ressurser og HR-avdelingen diskutert konsernovergripende HMS-spørsmål, utvekslet erfaringer og kommet med forslag til flere nye rutiner og retningslinjer. I 2016 ble følgende innført:
- Minimumskrav til verne- og sikkerhetsutstyr for alle ansatte.
- Krav til enhetlig sikkerhetsinformasjon til besøkende.
- Sikkerhetsrutiner for laste- og lossearbeid.

Moelvens system for registrering av ulykker, nestenulykker og farlige forhold, fPortal, ble tatt i bruk i konsernet i 2009. I 2016 har det blitt arbeidet med innføring av en oppgradert versjon av fPortal, med oppæring av saksbehandlere og ledere i alle datterselskapene.
Antall skader med fravær per million arbeidede timer (skadefrekvens - H1) hadde en markert reduksjon i 2016, mens antall fraværsdager grunnet skade per million arbeidede timer (skadebelastning - F) økte. Selv om skadefrekvensen har gått markant ned, er nivået fortsatt uakseptabelt høyt. Det vil bli satt inn ytterligere tiltak i 2017 for å oppnå forbedringer både for antall skader og alvorlighetsgrad.
Figuren over viser sammenhengen mellom antall rapporterte farer og nestenulykker, og nivået på skadefrekvens og skadebelastning.
Det gjennomføres jevnlige risikoanalyser ved alle anlegg. Gjennom investeringer og tiltak har fabrikkene blitt innrettet i tråd med gjeldende sikkerhetsregler. Sikkerhetsrutiner og – utstyr er på plass, og det er gjennomført informasjonskampanjer og holdningskampanjer. Til tross for større vekt på sikkerhet og ikke minst holdninger til sikkerhet på arbeidsplassen, er det fortsatt for mange som skader seg på jobb i Moelven. Utviklingen i rapporterte nestenulykker og farer indikerer imidlertid at man med det pågående HMS-arbeidet har lykkes med å øke bevisstheten omkring sikkerhet på arbeidsplassen og gir et godt grunnlag for planlegging av det videre arbeidet.
Menneskerettigheter
Moelven støtter og respekterer internasjonalt anerkjente menneskerettigheter og sikrer at vi ikke medvirker til menneskerettighetsbrudd. Moelven aksepterer ikke forhold i leverandørers eller kunders virksomhet som innebærer brudd på FNs menneskerettighetserklæring, for eksempel barnearbeid eller tvangsarbeid.
Diskriminering
Moelven ønsker en inkluderende arbeidskultur og arbeider aktivt for å sørge for et godt arbeidsmiljø som er preget av likeverd og mangfold. Moelven aksepterer ingen form for forskjellsbehandling på grunn av kjønn, etnisk tilhørighet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion, livssyn eller legning.
Det har i 2016 ikke blitt registrert behov for å iverksette tiltak for å eliminere diskriminering.
Likestilling
Den samlede kvinneandelen i Moelven-konsernet har over de siste årene vært stabil på ca. elleve prosent. Det er en målsetting for konsernet å øke kvinneandelen. De fleste som utdanner seg innen de yrkesgruppene konsernet har behov for i industrivirksomheten, er imidlertid menn. Ofte finnes det ikke kvinnelige søkere ved utlysning av stillinger. For funksjonærer og ledere er situasjonen annerledes, og kvinneandelen innen områder som økonomi, administrasjon og ledelse er betydelig høyere enn for operatører i industrivirksomheten.
Barnearbeid
Moelven-konsernets enheter driver sin virksomhet i geografiske områder hvor barnearbeid svært sjelden forekommer. I forhold til egen tilvirkningsvirksomhet er det derfor ikke etablert kontrollrutiner på området.
Enkelte enheter kjøper råstoff til sin produksjon fra verdensdeler hvor barnearbeid kan være en aktuell problemstilling. I slike tilfeller gjennomføres fabrikkbesøk hvor kartlegging av mulig barnearbeid inngår som et av kontrollpunktene.
Det har i 2016 ikke blitt registrert behov for å iverksette ytterligere tiltak på området.
Arbeidsvillkår
Alle innleide medarbeidere, uansett nasjonalitet, lønnes etter en sentral tariffavtale. Konsernet følger også bestemmelsene i EUs bemanningsdirektiv. Nivået på minstelønn i avtalene som benyttes er slik at det i seg selv garanterer mot sosial dumping. I de tilfeller der Moelven har underleverandører/-entreprenører i leveranser, kontraktfestes det at disse plikter å lønne minimum etter minstenivået i gjeldende tariffavtaler for aktuell bransje.
Det har i 2016 ikke blitt registrert behov for å iverksette spesielle tiltak på området.
Ytre miljø
Bærekraft er en av Moelven-konsernets grunnverdier. Miljøhensyn er en naturlig del av det daglige arbeidet, og det pågår et kontinuerlig arbeid for å redusere påvirkningen på det ytre miljøet.
Miljøansvaret omfatter også historisk påvirkning fra virksomheten på grunn, vann, luft og/eller omgivelser fra vanning, fyring, transporter, deponering av bark, håndtering av oljer, lim og kjemikalier, samt virksomhet som forårsaker støy og støv. Industriproduksjonen er i stort omfang basert på bruken av tre, og innholdet av tre i sluttproduktene er svært høyt for de fleste virksomhetene. Tre som materiale har mange positive miljømessige sider, blant annet ved at det binder karbondioksid. Skogsråvarer som inngår i Moelvens produksjon ender i all hovedsak som produkter eller biobrensel. Det produseres derfor lite avfall i konsernet. Målsettingen er at alle fraksjoner av tre skal behandles som potensielle innsatsfaktorer og bidra til den samlede verdiskapingen.
Celluloseflis, tørrflis, spon og bark fra sagbrukene får stadig større økonomisk og miljømessig betydning. Fjernvarmeanlegg bruker tørrflis, spon og bark som brensel, og konsernets egne fyringssentraler bruker flis og bark.
For de virksomhetene innen konsernet som i mindre grad benytter skogsråvarer i sin produksjon, bidrar den industrialiserte byggeprosessen til å begrense miljøpåvirkningen sammenlignet med tradisjonelle byggemetoder
Karbonkretsløpet

Råvarer fra et bærekraftig skogbruk
Alle selskapene i konsernets tremekaniske virksomhet er organisert for, og arbeider for, å oppfylle gjeldende krav for PEFC(Programme for the Endorsement of Forest Certification) og FSC (Forest Stewardship Council) sin sporbarhets- og Controlled Wood standard. Dette sikrer at Moelven kjøper sitt sagtømmer fra leverandører som driver et ansvarsfullt skogbruk. Moelven har gjennom sertifiseringen etablert kontrollrutiner og sporingssystemer som gjør det mulig å spore råstoffet bakover i verdikjeden.
Utnyttelsen av råvarer skal maksimeres ved produksjonsoptimering og anvendelse av restproduktene
Råvarekjøp skal ikke skje fra:
- Illegale avvirkninger.
- Skoger med høy bevaringsverdi.
- Skoger der hevdvunne eller sosiale rettigheter krenkes.
- Skoger med genetisk manipulerte trær.
- Naturskoger som har blitt avvirket med den hensikt å utnytte området for plantasje eller ikke-skoglig anvendelse.
- Leverandører som ikke etterlever International Labour Organization sine kjernekonvensjoner.
Miljøstandarder og sertifiseringer knyttet til virksomheter
Moelven-konsernet opererer innen bransjer og produktområder hvor det eksisterer en rekke ulike miljøstandarder, og hvor stadig nye kommer til. Det er både Moelvens ønske basert på eget verdigrunnlag og et økende krav fra markedet om at disse standardene etterleves. Eksempler på aktuelle standarder og sertifiseringer er:
- PEFC CoC og FSC CoC
- Flere av Moelvens virksomheter er sertifisert etter Miljøstandarden ISO 14001
- BREEAM (Miljøklassifisering for bygg) Består blant annet av punktene nedenfor:
- PEFC og FSC
- Livsløpsvurderinger (LCA) med fokus på lave klimagassutslipp over tid.
- Miljødeklarasjoner (EDP)
- Valg av overflatebehandlingsprodukter som gir lave emisjoner til innemiljø.
- Emisjonstester for innendørsprodukter (Hea 02 Indoor air quality)
Moelven jobber kontinuerlig for til en hver tid å kunne stille med korrekt og relevant dokumentasjon på alle produkter og ligge i forkant av den utviklingen som skjer med hensyn på miljøkrav til produktene.
Moelven er på frivillig grunnlag tilsluttet ulike kontrollordninger for produksjon og produkter:
- Norsk Trelastkontroll
- Norsk Impregneringskontroll
- Nordisk Trebeskyttelsesråd
- Kledningskontrollen
- Fingerskjøtkontrollen

Transport
Moelven arbeider for at negativ påvirkning av omgivelsene fra tungtransport til og fra våre anlegg skal minimeres ved å benytte miljøklassifiserte lastebiler. Minimum EURO-5 og EURO-6 vil nå være standard på alle nye biler. Konsernet har i løpet av det siste året satt i gang flere transportoptimaliserings-prosjekter for bedre utnyttelse av bilparken. Gjennom en kombinasjonsløsning for transport av ferdigvarer og bi-produkter er tomkjøringen redusert betydelig. Konsernet har også selv gått inn på eiersiden i et transportselskap for å sikre at denne prosessen får full effekt.
Både råvareanskaffelse, mellomtransporter og leveranser av ferdigvarer genererer et betydelig transportbehov. I 2016 transporterte Timber og Wood over ni millioner faste kubikkmeter tømmer, biomasse og ferdige varer med lastebil. I tillegg kommer transporter for Limtre-, Byggmodul- og Innredningsselskapene, samt jernbane- og sjøtransporter. Transport er derfor en betydelig utfordring for konsernet, både miljømessig og økonomisk.
Moelven arbeider hele tiden for å redusere transportbehovet og optimere utnyttelsen av transportmidlene.
Den geografiske plasseringen, med de produserende enhetene nær råstoffområdene, bidrar til å redusere transportbehovet ved at volumet av ferdigvarer som transporteres ut, er betydelig mindre enn for råvarene som transporteres inn. Påvirkning av transportørene til å anvende miljøvennlige transportmidler er et annet viktig tiltak for å redusere transportenes innvirkning på miljøet. I samarbeidsavtalene med leverandører av lastebiltransporttjenester i både Norge og Sverige er det tatt inn krav om av kjøretøyene som minimum er klassifisert i henhold til EURO-5 standarden. Forbedret veistandard og dermed økte maksimalgrenser for akseltrykk er tiltak fra myndighetens side som ville bidra til redusert miljøpåvirkning fra biltransportene. Det jobbes også for å få åpnet et større veinett i Norge for bruk av 25,25 meter vogntog og med totalvekt på 60 tonn for ferdigvarer og bi-produkter. I Sverige er tillatt totalvekt for vogntog økt fra 60 til 64 tonn, og det utredes en ytterligere økning til 74 tonn totalvekt i kombinasjon med lengre biler. Moelven Skog AB har i 2016 hatt dispensasjon for ett kjøretøy på 74 tonn som har gått i ordinær transport av tømmer. Disse endrede rammevilkårene bidrar til å redusere antall kjørte lass, og gir en positiv miljømessig effekt. Konsernet har også i 2016 økt bruken av jernbane for transporter av flis- og energiprodukter både i Norge og Sverige.
Konsernets arbeid med å optimalisere sine transporter vil fortsette i 2017 og målet er færre kjørte kilometer uten last. I tillegg arbeides det for ytterligere videreutvikling av jernbaneløsninger der dette er økonomisk og praktisk mulig.
Energi
Minimum 95 prosent av energibehovet for oppvarming av lokaler og tørking skal hentes fra egenprodusert bioenergi. Moelven skal delta aktivt i den teknologiske og markedsmessige utviklingen av bioenergisektoren.
Moelvens energi- og varmeforbruk i 2016 var ca. 1 102 GWh (1 060), fordelt på ca. 210 GWh elektrisk kraft, ca. 892 GWh (845) termisk energi, 0,4 mill liter fyringsolje og 3,8 mill liter diesel til rullende materiell. Rundt 90 prosent av den termiske energien ble produsert i konsernets egne anlegg. Energipotensialet i konsernets flis- og barkprodukter, inklusive celluloseflis, er i underkant av fem TWh, og det ligger derfor et betydelig potensial både i forhold til økt egenproduksjon og til et økt marked for bioenergi generelt. Moelven har som mål å kunne benytte egenprodusert bioenergi til å dekke minimum 95 prosent av behovet for oppvarming av egne lokaler, og til tørking av treprodukter. Moelven deltar aktivt i den teknologiske og markedsmessige utviklingen i bioenergisektoren. Parallelt utvikles det et stadig bedre eksternt marked for biobrensel. Moelvens egen energieffektivisering bidrar til økende volumer av miljøvennlig overskuddsenergi som kan omsettes eksternt og bidra til å styrke konsernets konkurranseevne.
Utslipp til luft
Moelven har utarbeidet CO2-regnskap siden 2010. Regnskapet tar utgangspunkt i ISO-standarden 14064 for beregning av utslipp fra Moelvens enheter. I 2016 genererte virksomheten ved Moelvens produksjons- og serviceenheter ca. 456 tonn CO2. Av dette utgjør cirka 87,7 prosent (83,3) CO2 som befinner seg i det naturlige karbonkretsløpet. De samlede utslippene har økt med 5,5 prosent mot 2015 relatert til økt aktivitet.
årsberetning Samfunnsansvar CO2 rapportering N
Kjemikalier, oljer, lim
Moelven har som mål å minimere påvirkningen på jord og vann ved i størst mulig grad å anvende miljøvennlige produkter. Håndtering av kjemikalier, oljer og lim skal kun skje på anviste plasser med godkjent innbygging eller lignende installasjoner for å minske konsekvenser av eventuell lekkasje.
For spillolje og kjemikalier finnes det retursystemer med godkjente gjenvinningssentraler eller mottaksanlegg. Samtlige enheter som benytter kjemikalier i sin virksomhet skal ha en oversikt over disse. Oversikten skal inneholde nøyaktig beskrivelse av de aktuelle kjemikaliene, hvilke mengder som benyttes, mennesker som eksponeres osv.
Den 2. februar 2016 oppsto en lekkasje i en dieseltank på industritomten til Moelven Eidsvold Værk AS, hvilket medførte et begrenset utsig i Andelva. Aktuelle myndigheter ble kontaktet, og brannvesenet foretok befaring på tomten. Umiddelbare tiltak ble iverksatt av vedlikeholdsavdelingen i samarbeid med industrivernet for å begrense utslippet ytterligere, noe man lykkes med ved hjelp av absorberende lenser som forhindret lekkasjer nedover elven. Tankanlegg som tilfredsstiller nye krav ble etablert, og man har gjennomgått rutinene for å unngå liknende hendelser. I januar 2016 oppsto et mindre utslipp av impregneringsvæske ved Moelven Østerdalsbruket AS på Koppang. En tilsluttende bekk ble berørt av utslippet. Hendelsen ble rapportert til offentlige myndigheter, og det ble iverksatt tiltak for å hindre gjentakelse. Det har blitt foretatt vannprøver i bekken uten at det er påvist varig skade.
Utover dette har det i 2016 ikke vært avdekket forhold som krever utbedringstiltak på området.
Vanning og avrenning
Moelven har som mål å resirkulere spillvann fra tømmerlager så langt det er teknisk og praktisk mulig. Overrislingsanlegg på tømmerlagrene skal være klimastyrt. Det skal kun gjøres uttak av vann fra sjø og elv, samt avrenning til overflaten etter tillatelse fra myndighetene.
Det har i 2016 ikke vært avdekket forhold som krever utbedringstiltak på området.
Markforurensning
I forbindelse med omstilling, ombygging eller avvikling skal potensielt forurensede områder på anleggene identifiseres, undersøkes og utbedres ved behov. Samtlige objekter klassifisert av myndighetene som potensielt forurensede skal identifiseres. Basert på risikoklassifisering og eksisterende informasjon opprettes en handlingsplan for eventuelle undersøkelser og saneringstiltak.
Det har i 2016 ikke vært avdekket forhold som krever utbedringstiltak på området.
Deponier og fyllområder
Det skal påses at eventuell deponering av bark og annet avfall kun skjer på godkjente deponeringsanlegg.
Det skal kunne dokumenteres at eventuelle deponier og fyllområder oppfyller gjeldende lover og forskrifter vedr. tildekking, kontrollprogram, håndtering av avsig, planer for avslutning og omstilling.
Det har i 2016 ikke vært avdekket forhold som krever utbedringstiltak på området.
Avfallshåndtering
Moelven sorterer og gjenvinner avfall så langt som teknisk mulig og følger årlig opp avfallsmengder per tonn sluttprodukt. Andelen avfall som går til godkjent deponi skal minimeres i samsvar med resultat fra registrering og tiltaksplan for avfallssystemet. Kildesortering praktiseres ved alle enheter, og det er opprettet avtaler med leverandører av nødvendige returordninger.
Det har i 2016 ikke vært avdekket forhold som krever utbedringstiltak på området.
Støv og støy
Moelven skal gjennomføre tiltak for å tilpasse støynivå og støvdannelse ved anlegg i henhold til målsetning på respektive anlegg.
De viktigste støykildene knyttet til Moelvens virksomheter er håndtering av tømmer, drift av vifteanlegg og transport. Ved påviste behov iverksettes tiltak for å redusere støyen ned til fastsatte grenseverdier.
Det har i 2016 ikke vært avdekket forhold som krever utbedringstiltak på området.
Anti-korrupsjon
Ansatte i Moelven skal verken ta imot eller gi gaver eller bestikkelser som svekker integriteten. Konsernet tar avstand fra all form for korrupsjon og urettmessige tiltak som hindrer fri konkurranse og markedsbalanse.
I konsernets forretningsvirksomhet skal det alltid holdes en sunn, etisk og moralsk profil overfor medarbeidere, kunder, leverandører og andre forretningsforbindelser.
Moelvens etiske retningslinjer og Moelvens forhold til konkurranselovgivningen har vært presentert og diskutert både på samlinger for daglige ledere i konsernet og for økonomisjefer. Moelvens samling av etiske regler er gjort tilgjengelig for ansatte.
Det er ikke etablert egne kontrollrutiner utover dette.